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Alphonse Mellot : Satellite 2011

Loire - Sancerre - Weiss - 13° Alphonse Mellot Alphonse Mellot 2011 F610/11
  • Parker : 90-91+
  • J. Robinson : 16,5
Alphonse Mellot kreiert hier einen komplexen und erfrischenden Sancerre Satellite 2011. Die alten Sauvignon Blanc Rebstöcke, zwischen 40 und 77 Jahre alt, liegen in Chavignol. Die Robe des Sancerre Satellite 2011 ist blassgelb mit diskreten grünlichen Reflexen. In der Nase entwickelt der Wein Noten von weißen Blumen, Pampelmuse und Feuerstein. Am Gaumen öffnet er sich großzügig mit einer erfrischenden und reichhaltigen Fruchtigkeit, die sich zu Aromen von Zitrusfruchtschalen entwickelt.
Das Finale wird von einem subtilen Jodcharakter begleitet. Dieser Sancerre Satellite 2011 von Alphonse Mellot ist ein gradliniger Weißwein, fruchtig und luftig; anders gesagt ist er ein komplexer und seriöser Wein.



Wine Advocate-Parker :
Tasted out of the tall upright cask and large new oval in which its entirety fermented and will spend life until last minute reunion and bottling, Mellot's Chavignol-dedicated 2011 Sancerre Satellite - from some of the estate's first picking, the last week in August - smells alluringly and tastes lusciously of ripe quince and grapefruit. Silken and lush, the palate here retains just enough fresh-fruitedness to server for refreshment, while notes of citrus rind and pip along with chalk, iodine and shrimp shell reduction serve for invigoration and saliva-inducement in a long finish. Lanolin, vanilla and resin are hard to overlook in the portion that fermented in a new oval but that lot also adds an interesting concentration of citrus oils and enhanced textural richness, so that proportional representation appears destined to result in harmony even if no special synergy materializes. I imagine - as with so many wines of this vintage - that we have something here to savor over the next 3-4 years, but there isn't even a track record that long for the bottle evolution of this cuvee, so any prognostication must be taken with a big grain of tartrate.;2012 - 2016
Die leichten Preise
CHF 47.33
CHF 230.0 Millesima In stock

Alphonse Mellot, originalkiste verfügbar in unserem Lager in Bordeaux. Millesima, spezialist für grosse Weine aus Frankreich seit 30 Jahren.

Alphonse Mellot kreiert hier einen komplexen und erfrischenden Sancerre Satellite 2011. Die alten Sauvignon Blanc Rebstöcke, zwischen 40 und 77 Jahre alt, liegen in Chavignol. Die Robe des Sancerre Satellite 2011 ist blassgelb mit diskreten grünlichen Reflexen. In der Nase entwickelt der Wein Noten von weißen Blumen, Pampelmuse und Feuerstein. Am Gaumen öffnet er sich großzügig mit einer erfrischenden und reichhaltigen Fruchtigkeit, die sich zu Aromen von Zitrusfruchtschalen entwickelt.
Das Finale wird von einem subtilen Jodcharakter begleitet. Dieser Sancerre Satellite 2011 von Alphonse Mellot ist ein gradliniger Weißwein, fruchtig und luftig; anders gesagt ist er ein komplexer und seriöser Wein.



Wine Advocate-Parker :
Tasted out of the tall upright cask and large new oval in which its entirety fermented and will spend life until last minute reunion and bottling, Mellot's Chavignol-dedicated 2011 Sancerre Satellite - from some of the estate's first picking, the last week in August - smells alluringly and tastes lusciously of ripe quince and grapefruit. Silken and lush, the palate here retains just enough fresh-fruitedness to server for refreshment, while notes of citrus rind and pip along with chalk, iodine and shrimp shell reduction serve for invigoration and saliva-inducement in a long finish. Lanolin, vanilla and resin are hard to overlook in the portion that fermented in a new oval but that lot also adds an interesting concentration of citrus oils and enhanced textural richness, so that proportional representation appears destined to result in harmony even if no special synergy materializes. I imagine - as with so many wines of this vintage - that we have something here to savor over the next 3-4 years, but there isn't even a track record that long for the bottle evolution of this cuvee, so any prognostication must be taken with a big grain of tartrate.;2012 - 2016
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