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2015 war ein frühzeitiger Jahrgang im Hinblick auf die Phenolentwicklung, trotz eines recht späten Einsetzens der Blüte um den 15. April. Ab dem Monat August bis hin zur Lese, waren die Reben schön und gesund. Der Gesundheitszustand war optimal. Die Lese verlief beispielhaft. 2015 war ein sehr gutes Jahr. Die besonders gut ausgereiften Trauben geben dem Château Haut-Bailly 2015 ein sehr harmonisches Gesamtbild und einer bemerkenswerten Sanftheit. Der Jahrgang 2015 charakterisiert sich durch die Kraft des Cabernet Sauvignon, der die Assemblage beherrscht. Er ist dicht, fleischig und intensiv und komplementiert auf perfekte Weise den Merlot, der die Textur gibt. Der Petit Verdot, schwarz und würzig, gibt einen Hauch Komplexität in die Assemblage.
Bewertung
Château Haut-Bailly 2015
Parker
97+
100
J. Robinson
17.5
20
Wine Advocate-Parker :
Composed of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot, the deep garnet-purple colored 2015 Haut-Bailly offers up a tantalizingly savory nose of smoked meats, chargrill, tapenade, unsmoked cigars and black truffles with a core of black currants, black cherries and wild blueberries plus wafts of iron ore and bouquet garni. Medium to full-bodied, very firm and yet wonderfully plush with a powerful core of fruit--this vintage is truly an iron fist in a velvet glove. The finish goes on and on with persistent earthy/minerally notes and savory/sweet fruit. Although it is tempting and indeed delicious right now, the wine still possesses many restrained layers and should handsomely reward the patient.
Composed of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot, the deep garnet-purple colored 2015 Haut-Bailly offers up a tantalizingly savory nose of smoked meats, chargrill, tapenade, unsmoked cigars and black truffles with a core of black currants, black cherries and wild blueberries plus wafts of iron ore and bouquet garni. Medium to full-bodied, very firm and yet wonderfully plush with a powerful core of fruit--this vintage is truly an iron fist in a velvet glove. The finish goes on and on with persistent earthy/minerally notes and savory/sweet fruit. Although it is tempting and indeed delicious right now, the wine still possesses many restrained layers and should handsomely reward the patient.